Šta znači BIJELI JEZIK??? Pušači poseban oprez!

Bijele mrlje na jeziku su u većini slučajeva benigne, bezopasne, ali u određenim situacijama mogu biti alarm za nešto ozbiljno, popout oralnog krcinoma. U nastavku vam donosimo detaljnije objašnjenje zašto se javljaju bijele mrlje na jeziku, kako da ih se oslobodite i ono najvažnije kada predstavljaju veću opasnost.
Bijele mrlje koje se javljaju na dijelu jezika mogu ukazivati na oralnu gljivičnu infekciju, što je čest slučaj ako ste nedavno uzimali antibiotike, i to nije neuobičajeno kod dojenčadi i starijih osoba. Osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a neki oralni inhalanti za astmu također mogu rezultirati ovim stanjem.
Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija. Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duhanske proizvode. U ovom slučaju svakako je potrebno posjetiti liječnika jer bijele mrlje mogu predstavljati potencijalnu preteču oralnom karcinomu. To nije uvijek slučaj, a posljedice se mogu izbjeći prestankom konzumacije duhanskih proizvoda.
Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati pojavu bijelih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a osobito na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.
Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkaste bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika. Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u tom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *