PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK? Evo šta to ZAISTA radi vašem organizmu!

U okruženju koje je prilično nezdravo postali smo opsjednuti zdravim životom: u užurbanoj svakodnevnici rijetko ko može da ispuni svoja očekivanja.

Kvalitetan doručak, zdrave namirnice, svakodnevno vježbanje, samo su neke stvari kojima mnogi pridaju značaj u realizaciji zdravijeg načina života.

Uprkos tom trudu, istovremeno mnogi nesvjesno čine stvari koje im mogu narušiti zdravlje.

Evo o čemu je riječ…

Ne mažete se redovno kremom sa zaštitnim faktorom
Za vrijeme ljetnih mjeseci to se podrazumijeva, ai mnogi zaboravljaju da bi od UV zračenja trebalo da se zaštite i u ostalim, čak i zimskim mjesecima. Redovna zaštita kremama zaštitnog faktora od 15 na više, može smanjiti rizik od melanoma za čak 50 posto. Ultraljubičasti zraci su svuda. Prodiru kroz stakla automobila, prozore kancelarija i stanova, čak i kada pada kiša ili kada je oblačno. Morate se zaštiti čak i ako idete na skijanje, klizanje, planinarenje, šetnju, poručuje dermalotog Lili Talakub, piše Huffington Post.

Pijete kafu na prazan želudac
Istraživanja su pokazala da je kofein dobar za podsticanje metabolizma, smanjiće i rizik od nastanka dijabetesa, ali i smanjiti opasnost od prerane smrti. Ali to ne znači da će jutarnja šoljica kave na prazan želudac biti dobar izbor. Nutricionista Eliza Sevidž pojasnila je da tokom noći možemo dehidrirati, posebno za vrijeme zimskih mjeseci i pod uticajem grijanja tokom noći. Ispijanje kafe na prazan želudac samo će pogoršati stanje dehidracije, pa je ujutro potrebno na prazan želudac prvo popiti vodu.

Puno sjedite
Sjedelački način života danas je gotovo uobičajen, a krije mnoge opasnosti po zdravlje poput pojačanog rizika od oboljevanja od dijabetesa, krvnih ugrušaka, nedostatka koncentracije i pada produktivnosti. Ne morate trčati maratone, ali i “trikovi” poput onih da parkirate svoje vozilo malo dalje od ulaza, ustanete kada su reklame i slično, može imati pozitivne pomake na prevenciju vašeg zdravlja.

Nedostatak sna
Poremećaji sna vrlo su česta pojava i nekvalitetan ili nedovoljan san može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput viskog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja, gojaznosti…

Izvor: vecernji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *