Keramičke ljuskice: Najkraći put do blještavo bijelog osmijeha

Keramičke krunice estetska su alternativa tradicionalnim metalo-keramičkim krunicama. Razvojem tehnologije materijal koji se upotrebljavao za izradu estetskih (keramičkih) krunica dosegao je mogućnosti upotrebe i u tanjoj varijanti.
Uslijed razvoja kompozitnih cemenata (ljepila) omogućeno je i dizajniranje nadoknada za koje nije potrebno brusiti čitav zub tzv. keramičkih faseta (Porcelain Laminate Veneers – PLVs).

Keramičke fasete koriste se kao zamjena za spoljašnju površinu zuba, a pri tome se izvrsno vezuju za gleđ. Indikacije za takve stomatološke zahvate su brojne, od oštećenih vrhova prednjih zuba, prekrivanja promjene boje zuba, zatvaranja razmaka među zubima – dijastema, poboljšanja oblika zuba, a ponekad čak i ispravljanja lošega položaja zuba.

Jedna od glavnih prednosti keramičkih krunica i faseta je činjenica da propuštaju svjetlost gotovo jednako kao i prirodni zub i zato izgledaju prirodno. Priprema zuba za postavljanje faseta je minimalna, tj. zubi se minimalno bruse (oko 0,5 mm ). U nekim situacijama mogu se raditi i no-prep ili fasete bez preparacije, odnosno brušenja.

Zbog svoje glatke površine keramičke fasete dokazano smanjuju nakupljanje plaka i olakšavaju njegovo uklanjanje te jednom stopljene sa zubnom strukturom osiguravaju estetiku, funkciju i dugotrajnost. Upravo zbog toga ta prava umjetnička djela smatraju se zaštitnim znakom estetske stomatologije.

Kad se odlučite za zahvat stavljanja keramičkih faseta, najčešće su potrebna dva posjeta stomatologu: u prvome se prebrusi zub, uzmu otisci i odredi boja buduće fasete, a u drugom cementira gotov rad. U međuvremenu pacijent nosi privremeni rad.

Što se fasetama može ispraviti?

boja zuba
oblik zuba
položaj zuba
razmak među zubima

Kada se fasete ne smiju postavljati?
kod dubokog zagriza jer dolazi do pucanja faseta
kada nedostaje veći dio zuba, bilo zbog karijesa ili frakture, jer nema dovoljno površine za vezivanje fasete, a debljina koju je potrebno nadoknaditi je prevelika pa postoji mogućnost frakture rada – u tom slučaju izrađuju se estetske krunice
kod velike promjene boje zuba jer se neće prikriti boja – preporučuje se najprije napraviti izbjeljivanje zuba
Na koje se zube najčešće stavljaju fasete?
Pacijenti najčešće fasete stavljaju na prednje gornje i donje zube, iako se mogu koristiti i za ispravljanje nedostataka i kod ostalih zuba.

Kako se održavaju fasete?
Fasete se održavaju kao i ostali zubi – četkanjem četkicom i neabrazivnom pastom za zube. Uz to, potrebne su redovne kontrole kod stomatologa svakih 6 mjeseci. Kod problematičnih zagriza ili parafunkcija kao što su stiskanje ili škripanje zubima u snu izrade se zaštitne, individualne udlage koje pacijent nosi tijekom spavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *