9 NAJBOLJIH PRIRODNIH LIJEKOVA ZA ALERGIJE

Ova biljka vrlo učinkovito blokira alergene koji potiču oticanje dišnih puteva. Njena prednost je što pritom ne uzrokuje pospanost. Repuh se obavezno mora uzimati u obliku standardiziranog ekstrakta – dodatka prehrani. Ne smije se konzumirati sirov niti se koristiti na dulji period bez prekida, međutim na našem tržištu još uvijek nije dostupan.

Ulje crnog kima
Obzirom na njegovo protuupalno,imunomodulacijsko i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.
Kvercetin
Kvercetin se nalazi u vinu i velikom broju raznog voća i povrća. Kvercetin je dostupan u obliku tableta i kapsula i često dolazi s bromelinom. Možemo ga dobiti i iz ekstrakata sjemenki grožđa, ginka i zelenog čaja. Pomaže blokiranje histamina koji uzrokuju upale. Može se koristiti i preventivno.
Vitamin E
800 IU vitamina E dokazano olakšava simptome.

Kopriva (Urtica dioica)
Često se koristi u liječenju alergija, sadrži karotene, K vitamin i kvercetin. Postoje neki pokazatelji da kopriva pomaže u ublažavanju već postojećih simptoma alergije. Za liječenje alergije, koristite svakako ekstrakte lista koprive, a ne njenog korijena.
Probiotici, Lactobacillus acidophilus
Probiotici ili prijateljske bakterije mogu pomoći smanjiti alergijsku reakciju na pelud. Studija je pokazala znatno smanjenje simptoma u odnosu na placebo.
Bromelin

Bromelin je enzim izoliran iz ananasa, pomaže sprečavanje oticanja dišnih puteva i lučenja sekreta što znatno olakšava disanje.
Kombinacija većeg broja biljaka
Kombinacija bazge, kiselice, jaglaca, verbene i korijena žute sirištare nazvana Sinupret vrlo je učinkovita protiv kroničnog sinusitisa i bronhitisa koji mogu biti posljedica alergija.
Ostali prirodni preparati
U borbi protiv alergija može pomoći veliki broj biljaka i njihovih ekstrakata kao što su; ehinacea, ekstrakt sjemenki grožđa, tinktura ili čaj crnog ribiza, ekstrakt kore francuskog primorskog bora (pycnogenol), vitamin C, spirulina, med, propolis i još mnoge druge. U primjeni svih prirodnih lijekova treba biti oprezan i strogo se držati određene doze. Poželjna je prethodna konzultacija s liječnikom ako bolujete od nekih drugih bolesti i koristite neke druge lijekove te ako ste drugom stanju ili mlađi od 18 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *